Сушене и съхранение на билки

0 / 6
Рейтинг: 3 / 6 от 3 потребители
Снимка: интернет

Сушене и съхранение на билки

Вече е пролет, идва и лятото... време за събиране на лечебни растения. Билките в нашия живот са широко използвани в народната медицина. Много хора, любители и професионалисти, като лекарите, използват билкови лекарства в своята практика за лечение на някои болести.

Важна роля за запазване на техните лечебни свойства е прилагане на правилен начин на сушене. Основната цел на сушене е да се инхибира активността на ензимите, които стимулират разграждането, след което лечебните растения могат да поддържат своите активни съставки над половин година, като съдържанието на тези вещества е на същото ниво, както в прясно събраните растения.

На първо място, преди сушене на растенията е необходимо да се подготвят – да се изчистят буците пръст и нежелани плевели. Изсушаването на билките могат да се извършват при следните условия:

- В специални сухи помещения с чист въздух;

- На открито през пролетта и лятото, когато времето е хубаво (но не задължително на сянка, като слънцето изсушава корените, плодовете и семената);

- В помещения с изкуствено отопление, при поддържане на желаната температура и задължително вентилация.

Всеки вид лекарствени растения се нуждаят от определени условия за сушене:

1) прясно набраните треви, трябва да се разпръснат на тънък слой върху чиста хартия или плат, за предпочитане в добри външни условия, като билките да не са изложени на пряка слънчева светлина. В противен случай те могат да загубят цветът си, и ако в тях проникне влага, те могат да мухлясат и да станат черни. Тогава ги използвайте като компост за градината си.  За да се ускори процеса е необходими по няколко пъти на ден, внимателно да се обръщат растенията, без да се нарушава целостта на листенцата (особено внимателно отношение изискват розмарина и мащерката). Някои видове билки като жълт кантарион, се завързват на връзки и се сушат първо във въздуха като висят, а след това върху хартия, за да се доизсушат.

Ако сушенето на билките се извършва в специални отопляеми помещения, препоръчителната температура е под 35 градуса.

Процесът на сушене е завършен, ако стриете тревата в пръсти и те се смилат добре, без да да остава влага.

 
2) Преди сушенето,  дългите стъбла се отстраняват, оставят се само избрани зелени, млади, непокътнати листенца и стъбълца, като след това се разстилят върху хартия или кърпа. Сушенето на листата става във въздуха (но не задължително на сянка), или се нагряват в специални камери, където температурата не е по-висока от 30 градуса. По време на процеса на сушене на листата, да се внимава да не се прекършат, защото те са доста крехки. Специално внимание следва да се обърне на листа от ягоди, които имат дебели вени, и те трябва добре да се изсушат.

3) Цветя - особено крехката част от лечебните растения. Сухи листа или цели цветя с венчелистчета се сушат на сянка (на слънце може да се превърнат в черно). В някои случаи е препоръчително да се сушат съцветия (например, цвят на липа), но процесът на сушене трябва да се проведе в специални помещения загряти при температура до 30 градуса, тъй като процеса на сушене е твърде бавен и може да се загуби цвят и полезни свойства. Процесът на сушене при този вид лекарствени растения ще бъде завършен, ако стрити в ръка се получава прах.

Лечебни растения, съдържащи алкалоиди, гликозиди, дъбилни вещества се препоръчва да изсъхнат бързо при температура от 50-60 градуса. При бавен процес на сушене, активните вещества се унищожават и губят лечебните си свойства.

Етеричните масла, съдържащи се в лечебните растения (например, листата от евкалипт, роза, лавандула, мента, валериан) са много чувствителна към високи температури, така че сушенето на суровината трябва да се извършва при температури не по-високи от 35 градуса.

Основни правила за съхранение на лечебни растения.

Изсушените растения трябва да се съхраняват в сухо и добре проветриво място, далече от пряка слънчева светлина, без гъбички и други вредни микроорганизми.

За продължително съхранение, има няколко типа пакети, в зависимост от специфичните свойства на сушените растения:

- Под формата на херметична опаковка (бутилки, затворени кутии, метални съдове) се нуждаят основно отрово съдържащите растения като беладона и други, които активно се  използват при лечението на рак. За ароматни билки, както и тези, които лесно абсорбират влагата, се препоръчва да се използват хартиени торби с няколко слоя за пълно уплътнение промазани с восък;

- В конвенционални пакети (плат, хартия, марля) се съхраняват лекарствени растения, които не са чувствителни към изменението на климата, като правило, трева и листа;

- Полухерметични пакети (чанти от платно, брезент, кутии) се използват за запазване на по-голямата част от лекарствени билки, листа и цветя.

Препоръчително е да се съхранява всеки вид сухи растения поотделно, с надписване на опаковката и записване на информация за датата на събирането, името на растението и др.

Максималният срок на съхранение не трябва да надвишава една и половина години. Най-добре е да се актуализират ежегодно лекарствените суровини, тъй като с течение на времето, растенията са склонни да губят своите полезни качества.

0 / 6
Рейтинг: 3 / 6 от 3 потребители

Реклама:

Коментирай

Попълнете кода от изображението:
IBD.bg ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

АКЦЕНТИ

Присъединете се към нас