Проветряване на оранжерията

0 / 6
Рейтинг: 6 / 6 от 2 потребители
Снимка: Булхим индустрия автоматичен проветрител

Видео за инсталацията на най-употребявания модел UNIVENT:     vWy5WyovfUQ

 

Едно от най-важните мероприятия, които трябва да се извършат в оранжерията е осигуряване на проветряването. Сигурно вече имате прозорчета на покрива на конструкцията. Самата конструкция на оранжерията може да е метална, дървена, покрита с найлон, поликарбонатни плоскости или с обикновенно стъкло. Каквато и да е, може лесно да направите допълнителни прозорзи или да олекотите съществуващите с минимални усилия на труд и средства.

Често се питаме, колко трябва да са прозорците за да има оптимално проветряване? Къде да се намират прозорците? Кога да ги отваряме и кога да се затварят?

На първия въпрос от най-общи съображения и от опит, може да се каже, че обща площ на всички прозорци, трябва да е около една четвърт от площа на оранжерията.

Ако прозорците вече съществуват, нека да си останат по местата. Ако трябва да се поставят допълнителни прозорци, нека да са в единия край на оранжерията, но винаги да са на покрива. Така нагорещеният въздух в обема на оранжерията ще излиза на вън и ще предпазва растенията от прегряване.

Недейте да правите новите прозорцзи прекалено широки. По време на силен вятър, те ще бъдат като платна на лодка и има опасност вятърът да ги повреди и дори изтръгне. Не е добра идея и да стърчат над билото на оранжерията и да се отварят от към най-честата посока на вятъра.

Сега ще разгледаме по подробно въпросът с отварянето на прозорчетата.

 

Най-старият и познат метод е сутрин при затопляне да отивате до оранжерията и да повдигате и закрепвате прозорците. Рано сутрин по-малко да са отворени, след това ги отворете повече и така през целия ден, привечер ги притворете, а през ноща – затворете. Просто трябва да стоите непрекъснато до оранжерията и да отваряте и затваряте прозорците – скучна и неефективна работа.

На пазара вече има ефективни и много надеждни автоматични слънчеви проветрители за оранжерии. Принципът на действие е много елементарен, а конструкцията е направена много опростена и надеждна.

Един слънчев проветрител се състои от две основни части:

  1. Слънчев хидравличен цилиндър със специален термочувсвителен парафин.

Температурният обхват за действие на цилиндъра е от 90 до 450 С

В зависимуст от моделите имаме отваряне от 27 мм до 206 мм и възможност за повдигане на тежест от 80 кг.

 

  1. Метална конструкция с пружина и аксесоари за монтаж.

 

Има няколко различни модела, които се предлагат, но най-използвания модел е УНИВЕНТ

 

 

 

 

Този модел е подходящ за различни конструкции на прозорците и позволява различно закрепване, защото може да се регулира механизма за монтаж – хоризонтален или вертикален.

Особено подходящ е за прозорци с дървена рамка и поликарбонатни или стъкло фибърни „стъкла”. Леки или средно тежки винкелни конструкции и по-тънки стъкла. Важното е прозорецът да се отваря и затваря свободно и да не е по-тежък при отваряне от 7 кг.

Лесно може да премерите теглото на вече монтиран прозорец  с помоща на домашно кантарче.

Поставете една летвичка от единия край на блюдото на кантара а другия край поставете на прозорчето на местото, където ще се монтира механизма за закрепване. Избутайте нагоре (отваряне) и вижте показанието на кантара. НЕ ТРЯБВА ДА Е ПОВЕЧЕ ОТ 7 кг!

Ако прозорецът е тежък – с дебело стъкло и дебел винкел може да се използват другите мощни модели – МЕГАВЕНТ и ГИГАВЕНТ. Добра идея е да се премахне тежкото стъкло и да се замени с поликарбонатна лека плоскост. Тогава може да се използва моделът УНИВЕНТ.

 Зя тежки прозорци -  МЕГАВЕНТ.

 

 

За правилната работа на механицмите, едиственото което трябва да се направи е зимата да се приберат цилиндрите и през пролетта да се поставят отново.

За регулиране температурата за отваряне на прозореца, трябва да се завърти цилиндърът с един оборот, за промяна на температурата с 1 градус.

Монтажа трябва да се извърши внимателно. Да се закрепи механизма посредата на прозореца за да не се получи усукване.

За повече информация:

Булхим индустрия ООД, 0885001291, Bulchem@abv.bg, www.bulchem.com

0 / 6
Рейтинг: 6 / 6 от 2 потребители

Реклама:

Коментирай

Попълнете кода от изображението:
IBD.bg ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
коментари2
valeri 12.03.2017

kak moga da razbera kolko parichki sa.

Атанас Кръстанов 02.03.2017

ваявки за оригиналнитеслънчеви проветрители, може да направите на bulchem@abv.bg

Предишна статия

АКЦЕНТИ

Присъединете се към нас