Направете света ваш дом и офис

0 / 6
Рейтинг: 6 / 6 от 1 потребители
Снимка: Thinkstock


Всяка технология е уникална, но равитието на информационните технологии, компютрите, смартфоните, интернета, направиха светът наистина да е едно глобално село. Една сделка може да бъде толкова просто осъщесвена. Преговорите са директни, дори може да говорите на различни езици и всеки един от договарящите се да получава жив, но компютърен превод дори да се намирате на двата края на Земното кълбо. Може и да е и много сложно, ако един хирург обсъжда със своя колега от друга болница в друга държава на хиляди километри разтояние етапите на операцията, която трябва да се извърши. Дори може да се свика екип от хирурзи от различни болници в различни држави. Или да видите децата си, когато се прибират от училище, въпреки, че са вдруг часови пояс на Земята.

Друг е въпросът, дали ще искате да се откажете от удоволствието да посетите екзотична държава, дори за преговори, или да прегърнете децата си след училище. В следващите няколко години, а технологичният скок във видео комуникация е на път да промени начина на живот.

Софтуер като Skype - който има 299 милиона потребители през юни 2013 г. - и на Apple FaceTime вече са променили личните отношения, което означава, че семействата и приятелите могат да поддържат връзка от всяка точка на света.

Но сега телеконферентната връзка, както вече се нарича телеприсъствие - започва да се променя и професионалния  живот.

Работа от разстояние

През последните няколко години вече се наблюдава рязко покачване на "дистанционна работа " -  служители, които работят от дома си . Според 2012 Ipsos / Reuters анкета , около един на всеки пет души в света, често са в " телеприсъствие " за да работят, и почти 10 % работят дистанционно от дома си всеки ден.

В същото време , компаниите по целия свят са изправени пред натиск от страна на акционерите и регулаторните органи, за да сведат до минимум пътуванията на персонала между офиси за срещи, което позволява по-енергийно ефективни решения и намаляване на разходите.

А разпространението на по-качествени , икономически ефективни технологии отговаря на тази потребност . Видео-конферентна система TP3200 например , наскоро бе лансирана от доставчика на комуникационни технологии Huawei Enterprise. Той е проектиран специално за групови срещи и използва специализирана обработка на изображения, така наречения ко - оптичен център камера за да се осигури първата в света система за панорамно телеприсъствие.

" Камери HD ( висока резолюция ) с висока разделителна способност и надеждна широколентова свързаност са значително подобрени и отговарят на изискванията за телеконферентна връзка " казва Jack He Liang, видео-конферентен директор във фирмата . "Все повече хора и повече работодатели, започват да виждат ползите от видео комуникацията.

"Не само може да се намалят разходите, да се подобри ефективността и да се запазят човешките ресурси, но видео-конферентна връзка прави по-лесно представянето на вашата идея. Когато можете да комуникирате с вашите очи и лице, от двете страни, като реална среща се
чувствате по-уверени. "

Телеконференция вече не изисква от участниците да използват и да имат достъп до фиксирана система от технически стандарти. Вместо това, много системи вече използват това, което се нарича BYOD. "Това е съкратено от" Bring Your Own Device - Носете си собствено Устройство ", казва Хи Лян. "Системата отчита, че много работници вече притежават таблети, смартфони и лаптопи с камери - и те може да се интегрират."

Резултатът е постепенна промяна в това, как и какво виждаме на работното си място. Глобалния бизнес очаква да похарчи $ 3.75 милиарда за технологична видеоконферентна връзка през 2016 година. Проучване - Смарт 2020 г.,  поръчано от Глобалната инициатива за е-устойчивост, (програма, започнала през 2001 г. за насърчаване на устойчивото развитие в сектора на ИКТ), установи, че само в САЩ и
Великобритания, бизнесът може да спести почти $ 19 млрд в резултат на разполагането на 10 000 TelePresence единици до 2020 година.

Чрез отмяна на необходимостта от междуконтинентални полети между офиси, същото проучване предполага, че телеконферентна технология и други виртуални инструменти, биха могли да се намалят глобалните годишни емисии на парникови газове с 15% до 2020 година.

Но това е само началото. Следващото поколение на видео TelePresence системи имат за цел да проникнат още по-осезателно в живота ни - чрез добавяне на реалистични 3D възможности.

Третото измерение

Технологията , известна като холографски телеприсъствие, е повече от познатите ни Star Trek срещи на персонала. Вместо с плосък екран, триизмерна движещ се образ на даден потребител се възпроизвежда от всяко място среща. Понастоящем ефектът не е истинска  холограма . Технологичната компанията Musion  в Обединеното кралство, използва  една илюзия, която често се използва в театри и паркове , известна като призрак ефект на Пепър . Един HD проектор осветява тънък , невидим , лист - като " фолио " от ъгъл от 45 градуса , създавайки 3D изображение почти неразличими от истински човек . Системата Musion TelePresence, вече може да предава в пълен размер хора и обекти в реално време ", без значително забавяне в комуникацията " , казват от компанията .

Системата постигна световен рекорд на Гинес през 2012 г. , като помага на индийски политик Нарендра Моди да държи реч за 55 - минути пред публика в 53 различни места едновременно. И в света на забавленията , Musion бе една от трите компании , кредитирани за цифрово възкресяване на рапъра Tupac Shakur на сцената на фестивала Coachella 2012 .

Но истинските холограми може да не са далеч. Leia Display System в момента работи по алтернативна технология. Полската компания е изградила холографски стая с размери 3м на  2,5 м, която използва лазерни проектори с 3D изображения върху тънък облак от водни пари – като се осигурява не само гигантски 3D мултитъч екран, но също така и способността да се ходи по снимките и да ги видите от всяка гледна
точка.

Холографски телеприсъствие, като това има очевиден потенциал отвъд от света на бизнеса. Healthcare вече се революционизира и чрез телемедицина, което позволява на пациентите да бъдат лекувани от разстояние, независимо дали са в изолирани райони или на далечно бойното поле.

Холограмната технология, може също така да осигури напредък в области като образованието, подобрени филми, телевизионни програми, реклама, игри, 3D картографиране, космическата навигация и контрол на роботи.

Много други подобрения ще бъдат направени в много близко време. В Масачузетския технологичен институт (MIT) в САЩ се проучва как
физически повърхности могат да бъдат манипулирани чрез жестове, как обекти могат да се преоразмерят, прекроят или преместени от хора, намиращи се на хиляди километри разстояние. Това предлага възможност за виртуални офиси и лаборатории, където стотици или дори хиляди хора биха могли да си сътрудничат по един проект или да създават определен продукт, без дори да го докосват.

Изследователи от Университета в Токио работят и върху добавянето на сензорна обратна връзка (вибрации, например), за да може холографските проекции да „отговорят” с помощта на ултразвукови вълни. Един потребител може да се пипне и да си взаимодейства с холограмата и да получи отговор на своето докосване, сякаш холографния обект е истински.

В едно проучване на IBM от 3000 изследователи, повечето са отговорили, че очакват технологията на холографски видео разговори, като една от петте технологии, които те очакват да видят през 2015 година. Разбира се, има сериозни пречки за използването на тези технологии. Не на последно място е цената на холографска технология: Musion в момента отдава своята система за около $ 65,000. На живо, телеприсъствието също се нуждае от бърза, директна връзка със скорости 10-20 мегабайта в секунда ( Mbps ), като записите трябва да са с по-високо качество. "Но благодарение на 4G и LTE мрежи, както и  5G която идва скоро - честотната лента вече не е проблем ", казва  He Liang от Huawei Ентърпрайз. "Телеприсъствието е означава, че ние не трябва да работим в офис ", обяснява той. „Хората не тябва да пътуват с килиметри, за да бъдат лекувани от лекар . Лекарите могат даса в своите кабинети, а пациентите у дома и да си взаимодействат с пациентите или техните семейства, от друга страна. Така свътът в който живеем ще се променя "

Huawei пусна първата панорамна система за телеприсъствие в индустрията (TPS). Това TPS използва оптична камера с панорамна възможност, като предоставя на потребителите наистина стряхатна изживяване. Панорамна TPS на Huawei осигурява отворени интерфейси за свързване със системите на други доставчици, като по този начин защитава инвестицията на клиента .

Панорамна система за телеприсъствие на Huawei е в състояние да спести до 30% от разходите на клиента, защото той изисква 25% по-малко трафик, 42% по-малко енергия и 26 % по-малко физическо пространство.

За закупуване или наемане - info@ibd.bg 0885001291

Едно забележително видео може да видите на посочения адрес:  http://www.leiadisplay.com/

0 / 6
Рейтинг: 6 / 6 от 1 потребители

Реклама:

Коментирай

Попълнете кода от изображението:
IBD.bg ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

АКЦЕНТИ

Присъединете се към нас