Връзка между географската ширина и температурата

0 / 6
Рейтинг: 0 / 6 от 0 потребители
Снимка: Интернет

Географската ширина е един от основните фактори, които влияят на температурата. Ширината е измерването на разстоянието до дадено място на Земята от екватора. Колкото по-далеч е местото от екватора, толкова по-малко слънчева светлина има на това място. Това е свързано с формата на земята. Тъй като Земята е кръгла, не всяко място получава една и съща стойност на слънчевата светлина или топлина. 

Друга причина, която определя температурата се дължи на ъгъла на слънчевото греене. Това е ъгъла, под който слънчевите лъчи попадат на  повърхността на Земята . На екватора, слънчевите лъчи падат към Земята под прав ъгъл, което води до по-високи температури и слънцегреенето е по-интензивно върху по-малка площ. Слънчевите лъчи преминават към земната повърхност с по-малки загуби от атмосферата, защото те минават по-къс път. 
На полюсите, слънчевите лъчи огряват земната повърхност под остър ъгъл, и топлината се разпределя на по-голяма площ.Повече топлината се губи и в атмосферата, тъй като слънчевите лъчи пътуват по-дълго разстояние през атмосферата.Повърхността на Земята поглъща голяма част от топлината от слънцето. След това, когато земната повърхност се загрее, топлината се разпространява в по-долните слоеве на атмосферата, и прехвърля част от топлината на горните слоеве на атмосферата. Когато въздухът се загрява, започва разширение и става с по-малка плътност, по-лек и започва да се издигне над по-хладния въздух, като въздухът продължава да се разширява. Това се получава защото въздухът има по-малко налягане в по-високите слоеве на атмосферата и следователно молекулите на въздуха се разпределят по-лесно във височина. Колкото по-нагоре се изкачваме и досигайки до тропосферата, толкова температурата става все по-ниска.

0 / 6
Рейтинг: 0 / 6 от 0 потребители

Реклама:

Коментирай

Попълнете кода от изображението:
IBD.bg ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
коментари0
Предишна статия

АКЦЕНТИ

Присъединете се към нас