Какви са разликите между циклони и антициклони

0 / 6
Рейтинг: 0 / 6 от 0 потребители
Снимка: Интернет

По няколко пъти на ден мили метеороложки и забвни метеоролози ни съобщават прогнозата за времето. На синоптичните карти, виждаме различни обозначения, температурни разлики, области където ще се очакват валежи, прогнози за очаквани циклони и антициклони. В интерес на истината е, че атмосферните явления са глобални и тяхната прогноза изисква огромен ресурс за проследяване, обработка и анализ. В краткосрочен срок, примерно до 7 дни прогнозите са много по-точни от дългосрочната прогноза и с пълно право вече се доверяваме на метеоролозите.

Но какво означават тези области на ниско и високо атмосферно налягане? Какви са разликите между циклоните и антициклоните?

 ЦИКЛОНИ.

Циклоните са области на ниско налягане. Тъй като въздухът се движи от области с високо налягане към области с ниско налягане, циклоните  предизвикват завихряния на въздушните маси, които се притискат към земната повърхност и се издигат нагоре. Тези завихряния обиковено са с посока обратна на часовниковата стрелка в северното полукълбо, където се намираме и ние, и по часовниковата стрелка за южното полукълбо.  Като топъл, влажен въздух се засмуква по време на своето движение се получава нестабилна атмосфера. Този топъл, влажен въздух се охлажда, кондензира и форми буреносни облаци. Циклоните обхващат обширни райони, главно в умерените географски ширини. В диаметърте достигат до 1500 км, а във височина 10-12 км. Всеки циклон съдържа в себе си топли  и студени въздушни маси, които определят съответно и топъл и студен  въздушен фронт. Топлите въздушни маси, известни като топъл сектор на циклона, заемат по-малко площ и са разположени във южната му част. Студеният сектор е по-обхватен и се намира на север.

Като цяло, циклони са свързани с облаци, дъжд и гръмотевични бури. Циклони също привличат студен въздух от север. Този студен въздух образува студен фронт, който се сблъсква с топлия и влажен въздух и се получават области на силни валежи и гръмотевични бури на югоизток.

 Студеният сектор се движи по-бързо от топлия и след известно време настига топлия сектор и температурите и наляганията се изравняват. Тогава циклонът престава да съществува. Циклоните рядко се проявяват еднократно. Всяка една прогноза на времето внимателно следи появянването и движението на циклоните, защото те определят съществено климата на Европа и България.

АНТИЦИКЛОНИ.
Антициклоните са области, за които слънчевото и топло време и чистото небе са типични през лятото, докато през останалите сезони често е облачно и мъгливо. Температурите, причинени от зимните циклони са по-ниски от нормалните, особено ако небето е чисто. Периодите по време на антициклоните се характеризират с много малко или никакви валежи.Антициклоните са области на високо налягане. Те са обикновено, по-големи от циклоните. Въздушните маси от антициклони се движат бавно надолу, простирайки се хоризонтално на няколко стотин километра.  Обикновено антициклонът се формира в регион от студен въздух зад циклон, докато той отминава, и преди появата на следващия. Спускащият се въздух променя температурата си благодарение на сгъстяването си. По този начин антициклонът преминава в топъл.

Като цяло, антициклони са свързани с хубаво време. Когато въздухът се спуска надолу, той се сгъстява, което води до загряване и изсушаване. Това води до ясно небе и увеличава способността на въздуха да пропуска по-лесно слънчевата лъчиста енергия. През лятото, това означава, високи температури, дължащи се на затоплянето на Земната повърхност. През зимата, това означава, ниски температури, дължащи се на излъчването на топлина от повърхността в космоса. 

0 / 6
Рейтинг: 0 / 6 от 0 потребители

Реклама:

Коментирай

Попълнете кода от изображението:
IBD.bg ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
коментари6
Wednesday 28.10.2016

Noithng I could say would give you undue credit for this story. http://oazihh.com [url=http://vaehjzp.com]vaehjzp[/url] [link=http://vgynduwoxo.com]vgynduwoxo[/link]

Raynoch 26.10.2016

That's not just the best anresw. It's the bestest answer!

Mccade 24.10.2016

A minute saved is a minute eaerdn, and this saved hours! http://tnwvgdhxgri.com [url=http://oiaekkardu.com]oiaekkardu[/url] [link=http://frpgej.com]frpgej[/link]

Gerrie 23.10.2016

I hate my life but at least this makes it beleabar.

Olivia 22.10.2016

That really catrepus the spirit of it. Thanks for posting.

I didn't do it. 18.02.2015

Незнаех това!

Предишна статия Следваща статия

АКЦЕНТИ

Присъединете се към нас