Каква е разликата между ниско атмосферно и високо атмосферно налягане

0 / 6
Рейтинг: 5 / 6 от 19 потребители
Снимка: Интернет

Земната атмосфера (или въздухът който ни заобикаля отвсякъде ) има своя собствена маса. Тази маса оказва натиск върху земната повърхност. Натискът, оказан от атмосферата върху единица земна повърхност, наричаме атмосферно налягане.

Международната единица за измерване на атмосферното налягане е паскал (означение: Pa), респ. хектопаскал (1 hPa = 100 Pa). Често използвана по-рано (извънсистемна) мерна единица е милиметър живачен стълб (mmHg), която се равнява на хидростатичното налягане, което оказва стълб живак с височина 1 mm. Атмосферното налягане на морското ниво се нарича атмосфера и е равно приблизително на 760 mmHg. Стандартното атмосферно налягане е прието за равно (точно) на 1013,25 hPa, или на (точно) 760 mmHg, откъдето следва определението на единицата милиметър живачен стълб (1 mmHg = 101 325/760 Pa≈ 133,322 368 4 Pa).

Всички тези величини показват налягането на атмосферата на морското равнище. Дали атмосферното налягане е по-високо или по-ниско, това означава че се сравнява с този стандарт. Времето свързано с атмосферното налягане е пряко свързано основно с температура на въздуха (студения въздух е по-тежък а топълият въздух-по-лек)

Най-просто казано, въздушното налягане е силата на въздушната маса, която натиска повърхността на Земята. Тъй като въздухът е навсякъде около нас, то този въздух ни натиска навсякъде, където и да се намираме. Близо до морското равнище има повече въздух над нас, отколкото ще има на връх Еверест. Следователно налягането на въздуха е по-високо в близост до морето, отколкото е на върха на планината. Въздушното налягане варира в зависимост от височината. Когато имаме бърза промяна във височините – спускане или изкачване от планината или излитане и кацане на самолет, ще усещаме пукане в ушите. Това е интересен ефект, но ще го разгледаме допълнително. Както и изчислението на надморската височина с термометър. Еднин друг основен фактор, който променя налягането е температурата. Слънцето нагрява Земята неравномерно, по различен начин се нагряват моретата и планините, низините и полярните шапки. От конверсията на температурата, отразяването, поглъщането на слънчевата светлина различните слоеве въздухт също се нагряват неравномерно. Ако на въздуха е предадена повече топлина, това води до допълнителна скорост и енергия съответно на молекулите на въздуха в тази област. Ако те имат повече енергия, те се движат далеч едино от друго, така че ще има по-малко молекули, които заемат  едно и също пространство и налягането на въздуха ще намалее. По същия начин, ако температурата е по-ниска, налягането на въздуха ще се увеличи. Топлият въздух в близост до повърхността ще се увеличава. Въздушна маса с ниско налягане заема площ от въздуха, който се увеличава. Когато топлият въздух се издига нагоре, той се разширява и охлажда. Студеният въздух побира в себе си по-малко вода от топлия, така че когато се издига нагоре, водата ще кондензира и ще се формират облаците. Ето защо, когато имаме област с ниско налягане, често ще се очаква да има облаци и дъжд. Обратно – площи заети от високо налягане означава, че имаме въздух който се спуска към повърхността. Този спускащ се надолу въздух се загрява и е в състояние да задържа повече вода, и следователно, области на високо налягане, често са придружени от хубаво време. Ако съединим с една линия, която в общия случай е начупена, всички точки с еднакво атмосферно налягене, ще получим крива, която се нарича „Изобара” т.е област с едно и също налягане.

Тези области с високо и ниско налягане образуват ветрове, които се стремят да изравнят наляганията. Движението им е от област с високо, към области с ниско налягане. Колкото по-голяма е разликата в налягането, толкова по-силен ще бъде вятъра. Обикновенно потока вятър ще се стреми по най-краткия път да се влее от областта с високо към областта с ниско налягане, но поради въртенето на Земята, триенето на въздуха както между слоевете, така и на границата въздух-земя, въздух-море ще се получава завихряне.  Когато изобарите са разположени близко една до друга, ще има бурен ден и ако тази област граничи и с област с ниско налягане, очаквайте силни валежи и бури. Областите на високо налягане обикновено се свързва с горещи ясни летни дни, но то може да донесе мъгла, слана и дори облаци. Областите с високо налягане обикновено са по-големи и да се движат по-бавно отобластите с ниско налягане.

0 / 6
Рейтинг: 5 / 6 от 19 потребители

Реклама:

Коментирай

Попълнете кода от изображението:
IBD.bg ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
коментари8
Manyjesy 10.02.2018

В сети немало позновательных статей о беременности и роддомах, но они какие-то неконкретные. Недостает названий перинатальных центров, адресов, рекомендаций реальных врачей. А желательно бы увидеть свежую информацию, актуальную в этом году – с новыми технологиями, тарифами и новостями. Безупречно, чтобы еще и нужная инфа для будущих и настоящих мам. Все это нашла собственно тут. Четко, конкретно, с образцами из настоящей жизни, рассказами профессионалов. Частенько заглядываю на сайт, когда ребенок недомогает. первоуральский роддом

myzuka 03.02.2018

Области на високо атмосферно налягане са полюсите и умерените ширини, докато тропиците и екватора се характеризират с по-ниско налягане, поради по-топлия въздух.

mamaeka 05.03.2017

iPad Air menjadi salah satu produk andalan terbaru Apple di ranah tablet. Kendati hadir dengan harga yang lebih mahal dibandingkan banyak tablet android yang beredar saat ini, namun Apple tetap yakin bahwa produknya ini akan menyita banyak peminat. Apalagi jika dilihat dari Spesifikasi iPad Air yang sangat menawan jika dibandingkan dengan banyak tablet yang beredar. Atau untuk lebih lengkapnya, simaklah review iPad Air berikut:Display dan Desain iPad Air Review iPad Air, Tablet Lebar Dengan Desain Menawan

CatsnamesMn 31.01.2017

I bought the cat didn't know what to call him. Found here full list girl cat names http://allcatsnames.com/girl-cat-names of names for cats.

chuffkaf 22.01.2017

zsearchdom3.com zsearchdom1.com zsearchdom2.com [url]http://zsearchdom4.com[/url] http://zsearchdom5.com

Иван 16.02.2016

Г-жо Славова, ако досега не сте го прочели някъде, автора го е написал по горе. Стандартното налягане от 760 мм живачен стълб ( 1013 хектопаскала или една атмосфера) е прието за морското равнище, където надморската височина е равна на нула. С нарастването на надморската височина, естествено че то намалява. Това е причината в различни населени места то да е различно. А в зависимост от времето, то може относително да се качва и слиза спрямо някаква средна стойност за населеното място и да определя хубаво или лошо да е то.

Santosh 08.06.2015

That's a subtle way of thinnikg about it.

Славова 17.11.2014

Много полезна статия и написана разбираемо за всеки.Много отдавна обаче не мога да разбера следното:В сайтовете за времето и някои медии дават стойността на атм.налягане в хектопаскали със стойност напр.1010 ,а в същото време други го съобщават също в хектопаскали и стойности много по-ниски напр.940 хектопаскали /радиото напр./? Не е въпрос за малко разминаване, а вероятно някаква разлика в начина на определяне. Ако знаете защо е така моля пояснете го.

Предишна статия Следваща статия

АКЦЕНТИ

Присъединете се към нас