Торнадо – това неукротимо страшилище

0 / 6
Рейтинг: 4 / 6 от 1 потребители
Снимка: Интернет

Торнадо или така нареченият още смерч е силен атмосферен вихър, който образува въртящ се стълб от въздух, свързващ повърхността на земята с купесто-дъждовен, в редки случаи – с купест облак. Торнадата имат различна форма и размер, но най-често имат вид на фуния, чиито тесен край опира в земята и обикновено е заобиколен от облак отломки и прах. Скоростта на вятъра при торнадо е до 177 км/ч. Диаметърът му на повърхността е около 80 метра. То може да се придвижи няколко километра преди да се разсее. Най-силните могат да достигнат скорост на вятъра над 480 км/ч и могат да пропътуват над 100 километра.

Водните смерчове се характеризират със спираловиден фуниевиден стълб, свързващ голям купест или купесто-дъждовен облак с водна повърхност. Такива спираловидни стълбове често се образуват в областите, близо до екватора и по-рядко – в умерените ширини.

Торнада са наблюдавани на всички континенти, с изключение на Антарктида. Все пак основната част от тях се образуват в т.нар. Алея на торнадата в Съединените щати, макар че могат да възникнат в почти цяла Северна Америка. Торнада понякога се наблюдават също в Южна, Югоизточна и Източна Азия, югоизточните части на Южна Америка, голяма част от Европа, западната и югоизточната част на Австралия. Торнадата могат да бъдат открити малко преди да възникнат или по време на образуването им с помощта на импулсно-доплеров радар.

За оценка на силата на торнадата се използват няколко различни скали. Скалата на Фуджита ги оценява според причинените щети. Според тези скали, торнадо от най-слабата категория нанася щети на дървета, но не и на солидни конструкции. Торнадо от най-тежката категория откъсва сгради от основите им и може да деформира големи небостъргачи. Сходната скала е ТОРРО. Освен причинените щети, категоризирането може да се прави и въз основа на анализа на данни от доплерови радари, фотограметрия и оставените по повърхността на земята следи.

Въпреки, че торнадата възникват много бързо, могат да се вземат предпазни мерки, така че да се увеличи шансът за оцеляване. При предупреждение за торнадо преместването на хората в подземен етаж или във вътрешно помещение на първия етаж на солидна сграда силно увеличава шансовете им да оцелеят. В областите с по-голяма вероятност за възникване на торнадо много сгради имат специално предназначени за укриване подземни помещения, които според някои оценки са допринесли за спасяването на хиляди хора. В някои страни, като Съединените щати и Канада, метеорологичните служби публикуват прогнози за риска от торнадо и конкретни предупреждения за вероятното им образуване дадена местност.

В България също се образуват смерчове. Първото регистрирано торнадо в България е от 1928г. - след голямото земетресение в Чирпан. Регистрирани са и редица други, някои от които нанесли достатъчно големи щети. Смята се, че на 14 юни 1956 г. торнадо е вилняло на Витоша.

Още по темата:
0 / 6
Рейтинг: 4 / 6 от 1 потребители

Реклама:

Коментирай

Попълнете кода от изображението:
IBD.bg ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

АКЦЕНТИ

Присъединете се към нас