Светкавици

0 / 6
Рейтинг: 0 / 6 от 0 потребители
Снимка: интернет

Едни от най-често срещаните мълнии са тези между облаците и Земята. Всяка секунда на Земята падат около 100 мълнии, като тяхната мощ е изключителна. Всеки метален предмет може да се зареди до един милиард волта електричество.

Тази огромен електрически разряд се получава от дисбаланс между положителните и отрицателните заряди. По време на буря, сблъскващите се частици от дъжд, лед или сняг увеличават тази разлика и често долната страна на буреносния облак се зарежда отрицателно. Обектите на Земята, като камбанарии,  дървета, а и самата Земя, остават положително заредени.

Тези излишъци от заряди, които се създават между облака и Земята трябва да се изравнят и неутрализират – природни закони, какво да правиш, като между тях преминава силен ток.

Серия от пулсиращи последователни разряди ,наречени стъпаловиден лидер, се спуска надолу от основата на буреносния облак към Земята. Всеки един от тези сегменти е с дължина около 46 метра. Когато един такъв лидер се спусне на около 46 метра от положително зареден обект на Земята, се образува т.н знаменце, което се издига и се среща с лидера. Това може да стане от всеки обект намиращ се на земната повърхност – сграда, дърво, дори и човек. Така се образува канал, през който електроенергията се прехвърля като светкавица.

Някои видове мълния, включително най-разпространените видове, никога не напускат облака,в който са създадени, но пътят на разпространение е резличен в рамките на облака или между облаците.

 Други редки форми могат да бъдат предизвикани от екстремни горски пожари, вулканични изригвания и снежни бури.

Един друг вид мълня - кълбовидната мълния, представлява малка заредена сфера, която плува, свети, и отскача сякаш не е подвластна на законите на гравитацията и която представлява голям научен интерес. За нея ще имаме друга статия.

Светкавица може да нагрява въздуха около нея с температури пет пъти по-горещи от повърхността на Слънцето. Тази топлина предизвиква околния въздух бързо да се разшири и да вибрира, което създава бърза промяна на налягането на въздуха в канала на светкавицата и се чува гръм за кратко време, след което се вижда и самата светкавица.

Така може да се определи и разтоянието по права линия от наблюдателя, ако сте вие, сигурно скрити в някоя топла и суха стая и облака, който е предизвикал светкавицата. Или приблизително може да определим на какво разтояние е бурята от вас.

Има няколко предположения които следва да направим. Първо, че няма съществени отразявания на звука. Второ, няма рипокриване на светкавици и гръмотевици и трето, приемаме, че облците предизвикващи светкавицата са ниско и достатъчно далеч, и няма да отчитаме височината. Предполагаме, че права линия, успоредна на Земята ни свързва с посоката на бурята. Най-накрая приемаме че скоростта на звука е 343 м/сек или 1235 км/ч.

Скоростта на светлината е огромна, а гръмотевицата предизвикана от свескавицата почти мигновенно следва блясъка. Ето защо считаме, че на практика светлината и гръмоевицата са възникнали едновременно. Сега сам отрябва да преброим времето в секунди от наблюдаването на светкавицата до чуването на гръмотевицата. За по-точно отброяване се брои 1001, 1002, 1003 и т.н, а не 1, 2 , 3.

Например имаме 5 секунди от момента когато сме видели светкавицата и сме чули звука на гръмотевицата.

Тогава пресмятаме 5 сек х 343.00 м/сек = 1715 м или бурята се намира на 1,75 километра от нас

Светкавица е не само ефекта, но и много опасна. Около 2000 души в целия свят загиват от светкавици всяка година. Стотици са оцелелите от ударите на светкавицата, но страдат от различни трайни симптоми, включително загуба на памет, замайване, слабост, изтръпване и други тежки заболявания, освен причинените изгаряния.

0 / 6
Рейтинг: 0 / 6 от 0 потребители

Реклама:

Коментирай

Попълнете кода от изображението:
IBD.bg ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
коментари3
Silvanio 09.06.2015

Articles like this really grease the shafts of knodlewge. http://jekpvfewt.com [url=http://vhlgdei.com]vhlgdei[/url] [link=http://ihqzwc.com]ihqzwc[/link]

Lakatos 09.06.2015

I told my gremanothdr how you helped. She said, "bake them a cake!"

Julia 08.06.2015

That's cleared my thoughts. Thanks for coiunibttnrg.

Предишна статия Следваща статия

АКЦЕНТИ

Присъединете се към нас