Опастност от идващите горещини при работа на открито

0 / 6
Рейтинг: 0 / 6 от 0 потребители
Снимка: Интернет Жажда

Връзката между температурата и влажността е много важна и за съжаление не винаги се взима под внимание от работниците които работят на открито и техните работодатели.

Работниците, които са подложени на горещи и влажни условия са изложени на риск от свързани с топлината заболявания.

Рискът от заболяванията, свързани с топлината става по-голяма, когато времето стане по-горещо и влажността по-висока.

Тази ситуация е особено сериозна, особено при задаващите се горещини това лято, когато горещото време пристигне внезапно в началото на сезона, преди работниците да са имали възможност да се адаптират към топлото време.

В приложения документ е посочена таблицата за топлинния индекс в градуси Целзии.

Колкото по-висок е топлинния индекс, толкова по-горещо хората ще чувстват времето, тъй като потта не може лесно да се изпарява и да охлажда кожата. Топлинния индекс е по-добра мярка за температурата на въздуха, само за оценка на риска за работниците от екологични източници на топлина.

За съжаление неразполагаме с конкретен стандарт, който обхваща работата в гореща среда. Независимо от това, работодателите имат задължението за защита на работниците от сериозни опасности на

работното място, включително свързаните с топлината.

Използвайки тези таблици и запознаването на работодателите към топлинните опасности на работната площадка, могат да се подготвят планове за работа в горещо време. В тези планове, надзорниците и ръководителите на обектите, трябва да разяснят как да се използва Индексът за топлина, и да се вземат необходимите предпазни мерки.

Работниците, извършващи напрегната физическа дейност, които използват тежки или не-дишащи защитни облекла, и работниците, които още не са се адаптирали към топлината в продължение на няколко дни се нуждаят от допълнителни мерки за защита.

 Например, при разследвани 25 случаи свързани с топлинни заболявания през 2005 година в САЩ се установило, че в почти половината от случаите, заболелите от топлината работници са били в първия си ден на работа и в 80% от случаите работниците са били само четири или по-малко дни на работа в такива условия.

 Затова важно е постепенно да се увеличи натоварването или да им се позволи по-чести почивки, за да помогне на работниците за аклиматизация. Уверете се, че работниците разбират рисковете от излагането им на топлина и са се аклиматизирли.

Относителна влажност е мярка за количеството влага във въздуха. Потта не се изпарява бързо, когато въздухът е влажен, за разлика от сухия въздух, където изпарението на потта е много бързо. Изпаряването на потта от кожата е един от начините на човешкото тяло да се охлажда в горещ ден. Висока влажност на въздуха намалява нашия природен потенциал за охлаждане и ние се чувстваме сякаш ни е по-горещо.  Ниската влажност на въздуха може да бъде проблем за работниците и хората в горещ климат. Потта се изпарява много бързо при ниска влажност на въздуха, което може да доведе до тежка дехидратация, ако човек не пие достатъчно вода през целия ден.

За повече инфорвация и консултации, може да се обадите на мейла посочен в сайта: info@ibd.bg

0 / 6
Рейтинг: 0 / 6 от 0 потребители

Реклама:

Коментирай

Попълнете кода от изображението:
IBD.bg ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
коментари0
Предишна статия

АКЦЕНТИ

Присъединете се към нас