Съвети за създаване на ферма за алпака

0 / 6
Рейтинг: 5 / 6 от 1 потребители
Снимка: Интернет

В предишните три статии, вие може да прочетете някои известни факти за това чудесно животно и за това сега няма да се спираме подробно на тях.

Алпака са наистина уникални животни в много отношения. Въпреки, че те произхождат от Южна Америка и  обикновено пасат на стада в планините на Андите на Южен Перу, Северна Боливия, Еквадор, и северен Чили на височина от 4800 метра и повече над морското равнище, те могат да бъдат лесно отгледани почти на всяко място от Европа и в частност България. Те се адаптират лесно на всякакъв климат.

Видове алпака

Има два вида алпака. Това са Huacaya и Suri. Всеки вид е уникален по свой начин, като в следващите редове даваме сямо някои подробности.

Huacaya алпака

 

Huacaya алпака са пухкави и привлекателни като плюшено мече. Лесно се отглеждат и са привързани към стопаните си. Имат здрава и хубава вълна.

Сури алпака

 

Сури алпака имат дълго и лъскаво, много меко и къдраво руно. Вълната им е много по-скъпа и финна и много се търси на международния пазар.

Защо да направим ферма за  алпака

Алпака произвеждат финни влакна, които са ценени в целия свят. Влакната от алпака може да се използват за ушиване на дрехи и играчки. Много хора отглеждат алпака като хоби, като домашни любимци, поради тяхната топлина, приятелство и лесно обучение.

Основни стъпки при стартиране на нова ферма за алпака

Всеки бизнес, за да е успешен, изисква спазването на определени процедури за планиране. Трябва да се гарантира, че вашите алпака ще имат здравословна среда за живеене. По-долу са дадени някои основни стъпки, които да ви помогнат да започнете с вашата алпака ферма.

Това са само основни моменти. За начало на вашия бизнес, трябва да се подготвите много сериозно и многократно да разширите и обогатите предлаганите стъпки. Сега ще ви ги дадем само за запознаване.

Стъпка # 1: Лицензиране и планиране

Първото нещо, което трябва да направите, за да изградите собствена ферма е да проучите какви са формалностите от страна на държавата при създаване на подобна ферма. Ако направите фирма, трябва да се следват всички законови стъпки за получаване на съответните разрешения, както и данъчна регистрация, ако възнамерявате да продавате руното, крайни продукти или на по-късен етап да продавате и алпака. Консултирайте се с адвокат за всички формалности. Направете реалистичен бизнес план, като определите какво точно искате да правите. Към какво се стремите - алпака да е хоби, да развъждате и продавате животни или да търгувате с вълна и продукти от върната. Или всичко заедно.

 

Стъпка # 2: Събиране на средства

Уверете се, че имате достатъчно средства, за да работи успешно вашата ферма. Налице са първоначални разходи, свързани със закупуване на земя, транспорт, наемане на персонал и закупуване на консумативи за вашата ферма. След като сте готови със средствата си, можете да се потопите в останалите стъпки. Закупуване алпака, земя и доставки могат да бъдат скъпи, но не позволявайте недостиг на средства, които да попречат на старта на вашия нов бизнес. Проверете дали има държавни субсидии и грантове на разположение за алпака фермери. Вие също може да се опитате да получите кредит от банка. Има и някои други начини да се събират средства за вашата ферма, които ще бъдат описани по-късно.

Стъпка # 3: Закупуване на земя


Ако все още нямате земя за вашата ферма, направете консултация с продавачи или агенции за продажба на земеделски земи, които да са подходящи за алпака.

Приблизителната преценка показва, че може да се развъждат 7-10 алпака на един акър земя (4046,85 м2). Алпака се чувства добре на пасища, хълмисти местности и полупланински терени.  Уверете се, че имате достатъчно място за паша и съхранение на вашите алпака и също има място за разширяване в случай, че искате да се увеличи броят на животните в бъдеще. Ако вече притежавате земеделска земя, преминете към следващата стъпка.

Стъпка # 4: Гарантиране на безопасността на алпака

Уверете се, че вашите алпака могат да пасат спокойно върху земята или пасищата, които притежавате. Проверете за растения, които могат да бъдат токсични или отровни за алпака, като жълъди, елда, и макове. На следващия линк може да видите кои растения са отровни и опасни за алпака plants that are poisonous to Alpacas. 

Стъпка # 5: Проектиране на подслон


Трябва да им се осигури подходящ подслон в случай, че температурата падне под критичната точка за тях, за да оцелеят. Те трабва да могат да се скрият и да останат сухи от дъждовете и снеговете през зимата и да са на сянка през горещите летни месеци.

Стъпка # 6: Подгответе фермата за алпака.

Уверете се, че имате подходящи инструменти и консумативи за вашата ферма. Вие трябва да закупите защитно облекло, ботуши и ръкавици за себе си. Направете ограда около имота си, така че вашите животни да не могат да избегнат или да ги нападнат или откраднат. По късно ще ви запознаем с това, какви приспособления и инструменти за грижа на животните ще са необходими.

Стъпка # 7: Свържете се с ветеринар

 

Трябва да получите помощ от квалифицирани и опитни ветеринарни лекари в случай на възникване на здравен проблем или авария. След като придобиете опит и познания за вашата ферма, ще бъде в състояние да управлява повечето здравословни проблеми сами, като ползвате  инструкциите от вашия ветринар. Паразитите са убиец номер едно, така че ще бъде важно да се прави периодични фекални изследвания и да се лекуват срещу червеи и паразити на регулярна основа. Направете застраховка за вашите алпака.

Стъпка # 8: Осигурете храна

 


Алпака произхождат от Южна Америка и затова те се нуждаят от чисти храни, свободни от минерали. За да компенсирате хранителните вещества трябва да им се осигури високо качество на храненето , разнообразено с треви. Може да се закупи сено за да ги храните. Уверете се, че сеното не мирише на мухъл или да е мухлясало и сеното не трябва да е избелено или да е прашено.

По света и Европа има специални смески за алпака, които могат за се закупят и да се направи собствен хранителен режим. 

0 / 6
Рейтинг: 5 / 6 от 1 потребители

Реклама:

Коментирай

Попълнете кода от изображението:
IBD.bg ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
коментари0
Предишна статия

АКЦЕНТИ

Присъединете се към нас