Обида и унижение

0 / 6
Рейтинг: 0 / 6 от 0 потребители
Снимка: интернет

Не зная дали се усеща, но между Гърция и Германия се води непримирима война – на нерви, на дипломация, на отчаяни компромиси.


Дали Гърция е капитулирала? На първи поглед, Гърция е вдигнала белият байрак. Но само на първи поглед. Най-трудно е гърците да се убедят да се лишат от привилегии. Въпреки постигнатата сделка, едва ли има политическа и обществена воля в Гърция ще позволи споразумението да се изпълни. Ще се продължи с размяна на удари и обидата и унижението за двете държави ще се задълбочава. Няма да останат и другите европейски страни настрана. 


От този момент нито Гърция, нито ЕС нямат печеливш и достоен ход за действие. Цунамито вече се вижда на хоризонта и набира сила и мощ.  Дали банковата катастрофа ще бъде сравнително ограничена и преодоляна в-къси срокове или се очертават дълги години на мизерия – резултатът ще е ясен скоро. Дължимите суми са колосални, кредиторите едва ли се интересуват от страданията на пенсионерите, на бизнеса или децата в Гърция. Те си искат своите пари или поне гаранции и обезпечения за бъдещи вземания. Дори и да опростят някаква част от дълга, те ще си калкулират своите печалби. Бъдете сигурни в това.


Все пак Гърция показа едно нещо – Европейският съюз е млада структура, с  тежка администрация и незачитаща равноправно всичките си членове. Тази тромава и бюрократична система е като жив организъм, който реагира на всяко неправилно действие. Обществото може да се разглежда като саморегулираща се система, която е силно чувствителна към всяко недомислено решение. Скачените съдове на страните членки на ЕС и диференцираното отношение на отделни страни спрямо други доведоха до естествено изостряне на отношенията не само между две отделни страни – в случая Гърция и Германия, но и между Франция, Италия, Финландия и балтийските държави. Всеки дисбаланс води до обиди, унижения и съпротива. Докъде може да доведе това – примерите са много. Погледнете близката история и мислете и за бъдещето. Няма да е радостно за съжаление, защото очевидно нито една страна не си взима поуки от сегашната ситуация.Нито Германците са доволни от решенията, още по-малко и самите гърци. Едните обвиняват другите и обратно. Обидата се е настанила здраво в съзнанието както на гърците, така и на германците. Прави са и останалите страни като балтийските републики и България, които получават само упреци и предписания от чиновниците на ЕС и свиват своите разходи, които неискат да са за сметка на други държави с далеч, по-големи претенции.  Прави са и гърците дотолкова да си защитават интересите и достойнството. Но всеки обяд си има цена и трябва да се плати. Не от тези на съседните маси, които си плащат своите мизерни порции, но от самите клиенти – колкото си консумирал , толкова трябва да платиш. Не по-малко, но не и повече. Версията е до време.


Сега гърците имат достатъчно пари в брой да продължат известно време инерцията на сиртакито и узото. Големите компании имат сметки в чужбина и за сега няма да почувстват затруднения с плащанията на суровини и материали за своята продукция. Но това ще продължи кратко. Когато си изтеглил пари от банка, трудно ще се ги върнеш обратно. Доверието вече се е изгубило и за това са си виновни обещанията на Ципрас и Сириза. Впрочем, когато корабът потъва виновен ще се окаже капитанът.


Кой печели от кризата в Гърция, която се разви като криза в самата Европа и ЕС?
Единствени печеливши са другите трима големи – САЩ, Русия и Китай. Отново теорията за скачените съдове ще засили влиянието на тези държави за сметка на европейските страни. Нещо което особено на САЩ допада. 

0 / 6
Рейтинг: 0 / 6 от 0 потребители

Реклама:

Коментирай

Попълнете кода от изображението:
IBD.bg ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

АКЦЕНТИ

Присъединете се към нас