Невероятните истории на градските легенди

0 / 6
Рейтинг: 0 / 6 от 0 потребители
Снимка: internat Градски легенди

-       Знаеш ли, така е, един мой приятел е  научил от приятелката на неговата приятелка, чиито приятел дори е видял всичко това, което ти разказвам!

И следва дълго подробно описание с малка, ама съвсем мъничка украса от стран на моя приятел на същата история, която и аз също ще я разкажа с малки добавки и от моя страна на някой друг приятел.

Всеки е слушал какви ли не истории, които се разказват като достоверни. Дори и несъзнателно човек добавя малко към разказа и на някои свои мисли, предположения, които понякога звучат на следващия слушател като факти, докато историята добие такива огромни размери, че се превръща в легенда със свой жвот и развитие.

Самата същност на човешкото поведение предполага известно украсяване, доизмисляне на някой забравен факт, отразяване в същата история и на собственото ни поведение и жизнен опит.

Може би най-добър модел за изменчивата природа на градската легенда се добива, ако се направи превод на текст от еднин на друг език. Но този процес да премине през няколко чужди езика -  примерно от български на руски, после на португалски, на английски, на немски, на унгарски, китайски мандарин и после отново на български. Как мислите – дали последния превод ще има нещо общо с първоначалния оригинален текст?

Понякога, новата легенда е забележително устойчива във времето, друг път се изменя и преминава в нова легенда, а много често, преминаваки през жизненият си цикъл, като всичко на този свят отмира.

Преди години разпространението на градските легенди се е осъщесвявало от уста на уста, след това са използвани традиционните средства за комуникация – печатни издания, радио, телевизия. В последно време интернет светкавично разпространява всеки слух, събитие, факт и го прави достояние на милиарди потенциални разпространители и ползуватели на тези легенди.

Самите градски легенди формират до голяма степен масовата култура. Те отразяват потребностите на населението, техните страхове, надежди и чувства. Формират поведението на отделния индивид, както самостоятелно, така и в комуниказцията си с другите.

Колкото и голям да е скептицизма на някой, и той самия най-вероятно е разпространявал подобни легенди. Градската легенда е като лъжата. Трябва да има процент истина за да звучи убедително.

Колкото истината е повече, толкова по-устойчива е легендата и вероятността за промяна е по-малка. Истината може да е морална категория, но може и да е научен факт, истина, която е изказана от авторитети и на която вярваме.

Хората имат потребност от неочакваното. От история, която ги озадачава и разтърсва. От ужасяващи факти и събития, които се случват около нас, но в които ние неучастваме, но потенциално сме застрашени. Тогава идва удовлетворението от това, че ужасът ни е подминал, че на нас това неможе да се случи и само ние сме с този невероятен късмет, да преживеем събитието и легендата да се окаже извън нас. Ако невярваме на подобни легенди, поне може да се забавляваме с тях.

Кои митве и градски легенди са най-популярни?

Преди всичко тези свързани със здравето.

Няколко примера:

  1. Да се пие повече от 2.5 литра вода на ден.

Факт:  Безусловно водата е хубаво питие, но тези количества си ги набавяме и с храната и другите напитки. Ако непомага, този мит и не вреди. Стига разбира се да не се откажете напълно то водата. (алтернатива е бирата, но това е друга история)

  1. Обръснатата косата расте по-бързо, става по-груба и по-тъмна

Факт: Още през 1928 клинично проучване доказа, че бръснатата коса нито расте по-бързо, нито става по-груба или тъмна.

По-новите изследвания потвърждават, че когато косата пораства след бръснене, тя расте с тъп ръб на върха,  С течение на времето, на горния тъп край, косъма се износва, така че може да изглежда по-дебел отколкото е в действителност. Косата може да е с по-тъмен цвят, защото още не е променила цветът си и не се е избелила от слънцето.

  1. Мит: Ноктите и косата растат след смъртта

Факт: Повечето хора, дори и лекари мислят, че това е вярно, но при по-задълбочено размишление, установяват, че това не е така.

 Ето какво се случва: Тъй като кожата на тялото се изсушава, меките тъкани, особено на кожата, се свиват. При ноктите този ефект е още по изразен тъй като кожата изсъхва. Същото е вярно, но по-малко очевидно, с косата. Тъй като кожата се свива обратно, косата изглежда по-пораснала.

 Мит: Ние използваме само 10 процента от мозъка си

Факт: Това е един от най-често използвани цитати.След изследвания направени с помоща на ЯМР,  PET сканиране и други, не са наблюдавани никакви пасивни изображения на активността на мозъчната кора. Дори изследване на индивидуални неврони или клетки не разкрива неактивни области. Проучвания за метаболизма на химическите вещества в мозъчните клетки показват, че няма нефункциониращи области. Може би митът произлиза още от 1900 година, когато са искали да убедят хората, че не са достигнали своя потенциал, а и да се обяснят някои невероятни факти със способнистите на някои хора. Независимо от всичкое приятно да си мислим, че в един момент може да се включи някой и друг процент от мозъка и да станем невероятно умни.

 Мит: Кафето "изсушава" тялото

Факт: Не, от кафето не се дехидратира тялото. Въпреки това, кофеинът има диуретичен ефект и ако пиете много кафе, ще трябва по-често да посещавате тоалетната. Това обаче не значи, че дехидратирате тялото си.

 Мит: Зелената салата съдържа много витамини

Факт: Това не е вярно. В марулята има много фолиева киселина, която е нужна на тялото, но витамин С ще намерите в от два до осем пъти повече в чушките или доматите.

0 / 6
Рейтинг: 0 / 6 от 0 потребители

Реклама:

Коментирай

Попълнете кода от изображението:
IBD.bg ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
коментари4
Yuvi 14.06.2015

Very true! Makes a change to see sooemne spell it out like that. :)

Putrie 12.06.2015

A good many vabluales you've given me. http://tngfzu.com [url=http://cuqfcc.com]cuqfcc[/url] [link=http://bxnshjx.com]bxnshjx[/link]

Kate 09.06.2015

Too many conmlimepts too little space, thanks!

Vincal 08.06.2015

It's great to find soenome so on the ball

Предишна статия Следваща статия

АКЦЕНТИ

Присъединете се към нас