Една прогноза за развитието на света след 50 години

0 / 6
Рейтинг: 0 / 6 от 0 потребители
Снимка: Интернет

Даааа...живях 50 години, а трябва да си представя светът след още 50 години. Не че е трудно, дори приятно, но написаното ще ме задължи да се заинатя и да доживея това време, като поне за себе си да отбележа, дали съм бил прав в преценката си или не.

За да оценим и да си представим бъдещето, трябва да познаваме миналото. Този принцип,  валиден в един свят с умерени темпове на развитие беше оправдан преди години, но сега е съвършенно неприложим.

Когато бяхме ученици, книгата на Рей Бредбъри – „Една одисея в космоса през 2000 година” ни се стурваше като утопия. Хоризонтът 2000 година,  беше безкрайно далече и дори нямахме усещането, че ще станем съвременници на това време.

Но годините си минават, без да се интересуват от нашите очаквания, дори въпреки тях.

Можеше ли някой да си представи, че „Великия” СССР ще се разпадне, че Берлинската стена ще остане в историята, че стара Европа ще се разкъса от противоречия, ще се образуват нови държави, ще има война до нашите граници?

Представяхме ли си, че когато поляците говориха само за злотувки и долари и ние още разсъждавахме в категориите за развит социализъм,  на  равното и осигурено заплащане и колективизма, ценностите ни ще се сгромолясат, безработицата ще ни е постоянна спътница, а индустрализацията на страната ни ще остане само в старите учебници? А нашите ценности ще се определят от еврото и чалгата!

В същото време, технологиите се развиваха с бясни темпове, особено тези на микроелектрониката, телекомуникациите и изчислителната техника.

Почти до последната обиколка на състезанието за технологиите в микроелектрониката България ярастно се състезаваше и имаше своите върхове.  Едновременно и в Германия и Япония и...България се произвеждаха интегрални схеми  и памети със смешните от сегашна гледна точка (но бяха връх в технолрогиите)  параметри – 16 к и 256 к МОС Интегрални схеми.

Само за месеци, нарастването на параметрите в паметта на интегралните схеми, бързодествието, капацитета на твърдите дискове и др. нарастваха с хиляди и хиляди проценти, а размерите им ставаха все по-малки и малки.

Изгубихме битката за технологиите, но ни остана утехата, че много от нашите специалисти, а сега и студенти и млади учени развиват този бизнес в чужбина.

Когато бяхме на почивка в Обзор или Приморско, с часове се редихме на опашка пред пощата да се обадим на нашите роднини, че сме пристигнали благополучно или, че свършихме парите.

Днеска, дори децата немогат да си представят светът без мобилни телефони, смарт фони и таблети.Едно детенци на 2 години си служи по- добре с таблет от всеки един от семейството.  А какво ще бъде тяхното бъдеще след 50 години?

Може би това е отговора на въпроса – бъдещето, което искаме да си представим, трябва да е отражение на нашите мечти и въжеления за нашите деца.

Разумът и опитът ме тласкат към прогноза за политическото устройство на света, към новите  нано технологии не само в микроелектрониката, но и в биологията, генетиката и медицината, електро-автомобили, нови енергийни източници, нови открития в астрономията, заселване на Луната и човешки полет до Марс. Но сега неискам да слушам разума и логиката, искам да послушам сърцето си. Да си представя бъдеще, където технологиите няма да ни направят роботи, а ще продължим да общуваме като личности. Където вместо паргинги и магистрали ще има детски площадки и обширни зони за отдих. Много скоро ще се разбере, че варварското използване на технологиите ще съсипе човечеството, ако не се прекъсне този грешен ход на историята. Тази тенденция се забелязва дори сега – отлив на населението от големите градове. Ако сте в голям град избирате покрайнините, вилните зони, там където има цветя и зеленина. Цените на имотите в центровете на градовете падат, тези в покрайнините главоломно ще нарастват.

Ще продължи тенденцията за дистанционна работа. Не е необходимо да има офиси, бюро, конкретно работно място. Самата къща или жилище ще стане работно място – без началници, разходи за поддръжка, отопление, осветление, паркоместа и др.ектстри съпътстващи офиса.

Колективът ще е глобален – направеното или казаното ще е споделено с всички заинтересовани, независимо дали са в Африка, Европа или на Южния полюс. Телефоните и компютрите като устройства ще изчезнат в своята миниатюрност.

Програмата за възстановяване на Европа след Втората световна война или Планът Маршал направи от една загубила войната Германия първа политическа и икономическа държава в Европа. В рамките на един човешки живот настъпиха колосални промени. Така и след 50 години икономиките няма да са такива,каквито ги познаваме сега. Малко вероятно е САЩ ще запази своето лидерство, Едва ли Европейския съюз ще продължи да е в това състояние в което е сега – разкъсван от противоречия  и центробежни сили.  Ще се създадат нови съюзи, ще се разпаднат старите. Промените в климата, регионалните конфликти, нови форми за тероризъм  и нови олигарси ще определят дневната програма на държавите.

За да се спасят ценностите на цивилизацията ще трябва да се приложи сила. Абсурд е да се приеме, но спокойствието и бъдещето ще трябва да контролират със сила. Сила, която да наложи и гарантира добротата и мира! Изобщо, светът ще бъде смесица от парадокси, компромиси и диктат.

Нима само един такъв дребен факт като забраната на тютюнопошенето на обществено място можеше да предизвика такава силна съпротива. А какво би станало, ако забраним в един прекрасен момент от времето да използваме автомобилите си? Да спрем електроенергията дори само за един ден? Да се превърнем в климатични бежанци или да се биеме за капка вода?

Ехххх, светът след 50 години. Той е същесвувал милиони години и ще съществува поне още толкова. Дано  Светът след 50 години да бъде прекрасен за нашите деца, а за нас - едно по-добро място.

0 / 6
Рейтинг: 0 / 6 от 0 потребители

Реклама:

Коментирай

Попълнете кода от изображението:
IBD.bg ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
коментари5
Lottie 16.08.2014

This was so helpful and easy! Do you have any arctiles on rehab? http://nugueqwchn.com [url=http://rryhsdt.com]rryhsdt[/url] [link=http://zsddafjtrrz.com]zsddafjtrrz[/link]

Kaley 15.08.2014

Thanks for spending time on the computer (wntgiri) so others don't have to.

Youlie 14.08.2014

Fell out of bed feeling down. This has brntegeihd my day! http://zbdjuxmb.com [url=http://yydbnrwaciq.com]yydbnrwaciq[/url] [link=http://sgqiwj.com]sgqiwj[/link]

Gisele 14.08.2014

Inghists like this liven things up around here.

Stitches 11.08.2014

You condlu't pay me to ignore these posts!

Предишна статия Следваща статия

АКЦЕНТИ

Присъединете се към нас