Защо горчи краставицата

0 / 6
Рейтинг: 3 / 6 от 1 потребители
Снимка: интернет

Разочарованието е голямо, когато си купуваме свежа и зелена краставичка, а тя се окаже горчива. Обикновенно, една от 10 краставици се оказват горчиви.

На какво се дължи горчивият вкус на краставиците – на сорта или в условията на отглеждането?

Въпросът не е прост, и даже тези, които се занимават с отглеждането на зеленчуци, едва ли знаят правилния отговор и могат да дадат точно обяснение.

Въпросът за горчивината на зеленчуците, за появата на горчиви вещества в тях,  занимава от години много учени и практици от много страни.

Установено е, че при някои сладки сортове краставици, след 2-3 поколения се получават горчиви зеленчуци. Чуствителността на езика при човека не е много надежен индикатор. Той може да улови разлика между сладко и горчиво в началния етап на дегустацията,  след това се адаптира към вкуса. Нещо повече – една и съща краставица се възприема по различен начин от двама души.

 

Колкото и да е напреднала науката в тази област, още няма окончателно обяснение за горчивината на краставиците. Предполага се, че може да има определен ген, който се активира в зависичост от околната среда – влажност, температура, съдържание на микроелементите в почвата...Очаква се отговор на този въпрос.

0 / 6
Рейтинг: 3 / 6 от 1 потребители

Реклама:

Коментирай

Попълнете кода от изображението:
IBD.bg ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
коментари0
Предишна статия

АКЦЕНТИ

Присъединете се към нас