Защо небето е синьо а изгревите и залезите са червени

0 / 6
Рейтинг: 4 / 6 от 2 потребители
Снимка: Интернет

При ясно и безоблачно време, ако погледнем нагоре, ще видим, че небето е синьо.

Чудите ли се защо е така? Много други, също толкова умни хора като вас, също са си задавали този въпрос.

Светлината от Слънцето изглежда бяла. Бялата светлина е смес от всички цветове на дъгата. Това е доказано от Нютон, който е използвал призма за отделяне на различни цветове и така наблюдавал спектър от цветовете.

Цветовете на светлината се отличават със своите различни дължини на вълните. Видимата част от спектъра варира от червена светлина с дължина на вълната около 720 нанометра, до виолетово с дължина на вълната около 380 нанометра, с оранжево, жълто, зелено, синьо и индиго между тях. Трите различни видове цветни рецептори в ретината на човешкото око реагират най-силно на червени, зелени и сини дължини на вълната, което ни дава нашето цветоусещане.

 

Дължината на вълната на сините светлинни вълни е по-къса, отколкото на червените светлинни вълни

Но това което виждаме е само една малка част от спектъра на електромагнитното лъчение (светлината, която виждаме също е електромагнитно лъчение)

Светлината се движи по права линия, освен ако нещо не и попречи на това. Тя може да се отрази, пречупи или да се разсее.

Слънчевата светлина достига земната атмосфера и се разсейва във всички посоки от всички газове и частици във въздуха. Синята светлина се разсейва във всички посоки от малки молекули на въздуха в атмосферата на Земята. 

Това е така, защото молекулите във въздуха разсейват синята светлина от слънцето повече, отколкото те разсейват червената светлина. Когато погледнем към слънцето по изгрев или залез слънце, виждаме, червени и оранжеви цветове, защото синята светлина се разсейва далеч от пряката видимост.

Първите стъпки за обясняване на цвета на небето, е направил Джон Тиндал през 1859. Той открил, че когато светлината преминава през прозрачна течност, съдържаща малки частици в суспензията, по-късите дължини на вълните - сините се разсейват по-силно от червените вълни.

Тиндал и Рейли са предполагали, че синия цвят на небето, трябва да се дължи на малки частици прах и капчици вода в атмосферата. Дори и днес, хората понякога неправилно мислят така. Ако това беше вярно, щеше да има по-големи вариация на цвета на небето при по-висока влажност или мъгла, отколкото всъщност се наблюдава. Впросът окончателно е решен от Айнщайн през 1911 г., който той изчислява разсейването на светлината от молекулите. Молекулите могат да разсейват светлината, защото електромагнитното поле на светлинните вълни индуцира електрически диполен момент при молекулите.

Защо не виолетово?

Спектърът на излъчване на светлина от слънцето не е постоянна при всички дължини на вълните, и допълнително се поглъща високо в атмосферата, така че има по-малко лилаво в светлината. Очите ни са по-малко чувствителни към виолетово. Това е част от отговора и все пак дъга показва, че продължава да има значително количество видима светлина с цвят индиго и виолетово отвъд синьото. 

По-близо до хоризонта, небето избледнява до по-светло синьо или бяло. Слънчевата светлина идва до нас, като минава през по-дебел слой въздух. Тъй като слънчевата светлина преминава през много по-дебел слой въздух, въздушните молекули допълнително разпръскват синята светлина във всички посоки. След това цветовете отново се смесват и се получава по-бели и по-малко сини цветове.

Залези

Когато въздухът е чист при залез или изгрев слънце, ще се появи жълто, защото светлината от слънцето е преминала по-дълго разтояние и синята светлина ще се разсее повече от червената и жълтата. Ако въздухът е замърсен с малки частици, залезът ще бъде червен. Залезите над морето може да бъдат оранжеви, поради частички сол във въздуха, които ефективно разсейват синия цвят. Небето около Слънцето се вижда по-червен, както и светлината, идваща директно от слънцето изглежда червена. Това е така, защото цялата светлина се разсейва сравнително добре през малки ъгли, но синята светлина по-вероятно ще се разсее два пъти или повече в сравнение с жълтия и червен цвят и така ще останат жълти, червени и оранжеви цветове.

Облаците и мъглата изглеждат бели, защото те се състоят от частици по-големи от дължините на вълните на светлината, и те разсейват всички дължини на вълните еднакво. Но понякога може да има други частици във въздуха, които са много по-малки. Някои планинските райони са известни с техния син ореол или синя мъгла. Аерозолите от растителността реагират с озона в атмосферата, за да образуват малки частици с размери около 200 нанометра в диаметър, и тези частици разсейват синята светлина. Един горски пожар или вулканично изригване може понякога да запълни атмосферата с фини частици от 500-800 нанометра в диаметър, и да се разсее червена светлина. Това може да да доведе да видите, че Луната да има синкав оттенък, тъй като червената светлина се е разсеяла повече.

Но не всяко синьо оцветяване в природата се дължи на разсейване. Цветът на водата в морето е синя, защото водата поглъща червената светлина с по-голяма дължина на вълната. Когато се гледа от плажа, морето е синьо, защото отразява небето, разбира се. Някои птици и пеперуди имат сини оцветявания, които се дължат на дифракционни ефекти.

 

0 / 6
Рейтинг: 4 / 6 от 2 потребители

Реклама:

Коментирай

Попълнете кода от изображението:
IBD.bg ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
коментари6
dimo 20.07.2017

Небето е синьо защо там има вода ,морето е синьо инебето е синьо ,следователно всичко около нас е вода,в природата обикновенно най простия отговор е и най точния .ние живеем в огромен за нашите представи мехур с въздух а около нас е сладководна вода ,затова и под нас извира сладка вода която няма и край.

Matee 16.08.2014

The abiilty to think like that shows you're an expert http://jmmytxlnjiq.com [url=http://nrbyfvnes.com]nrbyfvnes[/url] [link=http://vgdhqonzwv.com]vgdhqonzwv[/link]

Boog 15.08.2014

That's a smart answer to a tricky qutosien

Lanange 13.08.2014

Why do I bother canllig up people when I can just read this! http://uctlkru.com [url=http://yyvdbsb.com]yyvdbsb[/url] [link=http://cnoomyl.com]cnoomyl[/link]

Phineas 13.08.2014

You co'ulndt pay me to ignore these posts!

Quiana 12.08.2014

Hats off to wheover wrote this up and posted it.

Предишна статия Следваща статия

АКЦЕНТИ

Присъединете се към нас