Да си поръчаме сън

0 / 6
Рейтинг: 4 / 6 от 5 потребители
Снимка: интернет

Как ще се развият технологиите може само да предполагаме, но истинската социална революция ще се развие тогава, когато ще може да управляваме сънищата си. Да поръчваме сюжети, да комуникираме със себеподобни и с приказни герой в съня си.
Дали това е възможно и още повече необходимо ли е да се случи? А какви биха били последиците от реализирането на подобен проект?

Неминуемо ще се случи, едва ли скоро, но в близките няколко десетки години със сигурност. 

Всеки от нас е сънувал различни сънища. Сънищата може да се класифицират в две главни групи и няколко под групи:

1.    Случайни сънища

а. Приятни – всички тези сънища са свързани с приятни емоции, както по време на сънуването, така и след събуждане. Някой от тях се помнят дълго време, други се забравят почти веднага след събуждането. Има случай, когато разговорът се провежда на непознат или познат език – примерно английски, немски, японски. При събуждане, чувството е приятно, и дори самите хора се учадват на лекотата с който са водили разговорите. Дори породени от един и същи човек, диалогът е напълно случаен и непредскзуем. Точно както един реален разговор. И ако е могло да запишете разговорът, ще се изненадате, че е напълно граматически правилен, с много думи, които дори и вие не сте подозирали, че знаете.

б. неприятни – създават усещане за тревожност както по време на сънуване, така и за кратко след събуждането.

в. ужаси – събуждането е болезнено с чувство за обреченост 
Някой от тях се помнят дълго време, други се забравят почти веднага след събуждането
Характерното за тях е, че много рядко имат връзка с изминалия ден и дори по-дълъг период от време. Може денят да е минал чудесно, а да се сънуват ужасни и тревожни сънища. 

2.    Повторяеми сънища 
Рядко, се случват сънища, които се повтарят или са с продължение. Обикновено това се случва при специфични ситуации – болест, която още не се е случила, но до 24 часа ще настъпи.

3.    Предизвикани сънища – много рядко се случват спонтанно, но има техники, които могат да предизвикат определени съновидения , които предварително сме планирали.
Какъв да бъде сюжетът на съновидението, зависи от емоционалните, интелектуални и физиологически процеси – основните компоненти на нашата душа и тяло. 

Кажи ми какъв е сънят ти и ще ти кажа какъв си – така може би трябва да се характеризира съновидението. Интересно е да пресметнем, колко време, човек се занимава с активна дейност в своя живот, и каква част отделя на съня, желанията, мечтите, проектите…Оказва се, че повече от 80% от живота на човек минава в „неактивно” състояние. Поставяме го в кавички, защото сме убедени, че сънят, желания, мечти са творческата част от живота на човек и съвсем не може да се каже, че това е неактивно състояние. И какво се оказва, че при продължителност на живота от 80 години (дай-боже и повече)ние „проспиваме” цели 64 години, и само 16 години отделяме за действия. Само за сън отиват около 26 години. Дали те са безвъзвратно загубени? 

След сън обикновено, ако сме в добро здраве се чувстваме отпочинали, пълни с енергия, нови планове, мечти. Сънят е толкова естествен процес, че ние понякога не го ценим. Оставени сме на случайността съзнанието ни да отпочине, да се възстанови през нощта или когато спим. Но мозъкът никога не престава да „работи”, да проявява активност във всички фази на съня. Търсят се причините за тази невронна активност и въобще за активността на мозъка,причините за тази активност и изобщо защо човек спи?

Хипотезите са много и различни. Така например предполага се, че мозъкът по време на сън обработва и систематизира огромното количество информация натрупана през време на бодърстването. Осъществява се трансфер от кратковременната памет към дълготрайна памет. Съществува хипотеза, че по време на съня се формират много нови невронни връзки на базата на впечатленията през деня и следователно се осъществява своеобразно обучение. Вероятно, по време на съня организмът се освобождава от натрупани токсини и вредни вещества. Впрочем, това се доказва и от неотдавнашното откритие направено от група изследователи от Медицинския център на Рочестърския университет на САЩ, под ръководството на проф. Майкен Недерхаард. Екипът е  установил, че сънят е нужен, за да може централната нервна система да се очисти от продуктите на обмяна на веществата, които през деня се натрупват в невроните.

Още бабите са държали на следобедния сън на малките деца. Без да имат научни титли, те подсъзнателно са разбирали значението на съня за здравето на децата. Самият сън спомага за пречистване на невронните  връзки, както на децата така и на възрастните. Ето защо, спокойният и редовен сън може да се окаже чудесна терапия срещу напрегнато състояние, да лекува различни тревожни състояния, неврози, фобии.

Много често по време на сън, съзнанието правилно идентифицира сигнали от тялото за начални симптоми на предстоящи заболявания.

Когато няма външни дразнения, сигналите за предстоящите заболявания се усилват многократно. На тях не им пречат други дразнители и при събуждане е възможно да се анализира съня и да се предскаже какво ще се случи в близко бъдеще. 
По време на сън сякаш една част от самите нас напуска тялото ни, пътешества във времето и пространството без оковите на измеренията, физичните закони или каквито и да са били ограничения.

Но има един парадокс, който може да разгледаме. Общоизвестно е, че по време на сън, човек почива, възстановяват се различни вътрешни системи, тялото е в покой. Очакванията са, че това е може би най-спокойната част от деня – без натоварвания, без стресови състояния и дразнители. Но дали е така?

Ще се позовем на статистиката. 36% от инфарктите при 40-45 годишните хора се случват най-често през втората половина от нощта.

При хора, подложени на умствен труд, остър инфаркт на миокардата се регистрират около 22 до 23 часа или от 2 до 4 сутринта. При шофьорите инфаркт с летален изход се случват от 0 до 2 часа през нощта 2,5 пъти по-често, отколкото през останалите 22 часа от денонощието. 
Това може да се дължи на факта, че вътрешните органи по време на сън съвсем не са оставени на „спокойствие”. По време на сън се наблюдават различни вегетативни бури – учестяване на сърцебиенето, спиране за кратко дишането, повишаване на кръвното налягане, изпотяване. Обикновено всичките тези проявления се свързват с парадоксалната фазана съня, която се проявява именно през нощните часове. Може би тогава сънуваме най-интензивно. Емоционалните сънища преобладават и организмът реагира адекватно на вътрешните стимули предизвикани от съня. Всеки е усещал как при надвиснала опасност организмът се подготвя за атаката – приток на адреналин, учестено сърцебиене и дишане, настръхване. Дори и да няма опасност при определени ситуации, организмът действително реагира на въображаем стимул. Това се случва и по време на сънуване.Установено е, че различните изменения на организма по време на сън са свързани с динамичните колебания на биопотенциалите на мозъка. Тези изменения са с различна продължителност от няколко минути до секунди или части от секундата. От анализа на биохимичните процеси в мозъка и от тук на реакцията на хипофизата и другите жлези с вътрешна секреция може да се заключи, че биоактивните вещества разтворени в кръвта на човека, които регулират активността на вътрешните органи влияят на централната нервна система. 

Дейността на хипоталамуса и на ендокринните жлези не се намира под непосредственото управление и контрол на съзнанието. Възможността за произволно управление на емоциите е ограничена. По тези причина хипоталамусът  може да играе огромна роля и да влияе на безсъзнателното. Така се обясняват някои предчувствия, които се възприемат, като немотивирано безпокойство.
Ще минат много години преди да може да поръчваме точен сюжет на предстоящия сън или още повече да синхронизираме сънят си с други хора.

Но ако това се случи, проблемите ще бъдат грандиозни. Може би ще се сравнят с моралните проблеми на клонирането, виртуалната реалност на интернет или най-вероятно ще бъдат с такива размери и последици за които дори не може да си представим дори.
Нека да си помислим  за момент, какво би се случило, ако технологията, неврологията и психологията успеят да направят така, че всеки човек да може да си поръча сън, който така да изживее, че да не може да различи, дали сънят действително се е случил или е само плод на виртуално изживяване. И в двата случая, мозъкът няма да има усещането, че човекът е сънувал. За него е безразлично дали това е бил реално преживян момент или случка в съновидението. 

Преди всичко, ще има бясна конкуренция на пазара за сънища. Особено, ако те могат да се предизвикват с помощта на технически средства – електроди, очила, шапки и или Бог знае какви джаджи. Фирмата, която първа продаде такъв продукт и има лиценз за кратко време ще стане невероятно богата и още повече ще увеличи продажбите на подобни съно-стимулатори устройства. Възможно е, фармацевтичните компании да създадат медикаменти, подобни на психотропните вещества, които всеки потребител сам ще избира насоката на сънищата си. 

Интересът както на специалистите, така и на широката общественост е огромен по тази тема. Без значение за раса, религия, възраст пол всички хора ще имат възможност да се потопят в тази виртуална реалност. Отначало ще е само въпрос на интерес. За много кратко време пристрастяването ще е пълно и отчуждението, липсата на социални контакти ще е повсеместно. Не е трудно да си представим, кои ще бъдат най-посещаваните и избираеми сънища. Това може да се види от статистиката на най-често посещаваните теми и сайтове сега в интернет.
Възможно е потенциала на мозъка да еволюира и сами да може да поръчваме сънища с някои техники. А какво бихте казали за съвместен сън с ваши приятели? Сън който да е предизвикан с друг човек или група. Всеки да може да преживее една напълно реална ситуация и като се събуди да знае, че и хората с които е споделен съня са сънували и преживявали на сън същите събития? С малки разлики в развитието на сюжета съобразени с индивидуалните особености, емоционалност, интелект на всеки. Дали това е необходимо или не е трудно да се каже, особено когато от теб зависи темата на съня, но технологично, това е предизвикателство и ще се случи.

Ако човек преживява почти 30% от живота си в активен сън, то той ще е изкушен да прекарва много повече от времето си потопен във виртуалната реалност на поръчания сън. Но това ще доведе до физиологични изменения, социална деградация, болести и страдания. Пристрастяването ще е като наркотик, който ще доведе до самозатваряне, дереализация и деперсонализация на индивида, разпадане и унищожение на обществото. Ако не се вземат мерки, регулации и строги ограничения. 
Но до този момент има още много време и сега изкушението да си поръчаме сънища е голямо. 
 
Понякога ни се струва, че сънят се появява неочаквано и не зависи от нищо. Но веки от нас може да си поръча сън по дадена тема по няколко начина. В такъв сън може да решите сложна задача, да направите интелектуално откритие, да направите фантастично пътуване, да се видите с любим човек.
Преди да се впуснем в методиката за поръчка на сън, трябва да сме сигурни, че може да прекъснем нежелан сън.

Ето един прост, но ефективен начин за прекъсване на съня. Особено ако е неприятен, страшен или направо ужасен. 

В такива сънища, човек обикновено се пробужда и точно в този момент трябва да се обърнете на другата страна. Сънят прекъсва и много често дори нямате спомен какво сте сънували, като се събудите.


А как да си поръчаме сън – в следващата статия.

0 / 6
Рейтинг: 4 / 6 от 5 потребители

Реклама:

Коментирай

Попълнете кода от изображението:
IBD.bg ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

АКЦЕНТИ

Присъединете се към нас