Анатомия на предсказанията

0 / 6
Рейтинг: 6 / 6 от 1 потребители
Снимка: интернет

Когато си купих новия вестник, без да се замислям започнах да чета колонката с поредния дневен хороскоп, или някоя от нумерологичните прогнози. Не че ме интересуват или ще ми окажат някакво влияние върху предстоящия ден – просто от любопитство. Ще има изпитания свързани с договори, контактите ми с бизнес партньори и семейството ще са изправени пред нови предизвикателсва, изпитания и трудности, но за сметка на това, ще ми предстои пътуване в екзотична държава. Един микс от възможности, надежди и разочарования. 

Сара, както всяка сутрин трескаво отвори страницата на своя хороскоп, който беше написан специално за нея и лицето и се изкриви от ужас с всеки прочетен ред. Какво беше написано там, само тя си знаеше и съзнанието и трескаво търсеше потвърждение на написаното в изминалите дни, тежката нощ и неясното днес и утре.

Когато Том отвори очи, още не искаше да приеме, че само е сънувал. Усещатето беше толкова реално -  срещата с отдавна починали родственици, разговорите и преживяното по време на съня си с тях беше оставило следа на реален спомен от преживяното. Чувстваше, че този сън означава нещо предстоящо и реши да прочете, какво пише за това съновника.  

Нима има човек, който да не иска да погледне в бъдещето? Независимо дали е учен, работник, образован или не в повечето от случаите всеки се интересува в различна степен от бъдещето което му предстои. Дори и най-големите скептици няма да отрекат, че дори само за развлечение са си преглеждали хороскопите. Много от хората обаче, съзнателно участват в тълкуване на сънищата си, споделят ги с приятели, целенасочено търсят гадатели или врачки за да разберат своето бъдеще определено от звездите, сънищата или други знамения.  

Интереса от предсказанията не са от вчера. Те са се породили най-вероятно още когато са се появили първите представители от рода на Homo Habilis преди повече от 2 милиона години. В продължение на милиони години бавно и постепенно идеята за предсказването на бъдещето се е развивала и обогатявала. Древните са постигнали значителен напредък в астрономията, астрологията и математиката. Те включвали своето познание за звездите и явленията в света в който живеели да разгадават природните цикли, и да определят чрез тях най-подходящото време за посеви и прибиране на селскостопанскат реколта. От чисто практическа гледна точка естествено са свързвали явленията в природата със самата същност на човека. Различните знаменования и съновидения стават неотменима част от живота на предците ни, независимо в коя точка на света живеят - Египет или Китай, Европа или Африка. 

Познанието за звездите, звездните карти, предсказването на фазите на Луната, определяне на съзвездията, предсказанията които показват звездите или тълкуването на сънищата на военоначалниците и императорите стават толкова важни за развитието на съответната цивилизация, колкото и „светската” власт на царете.

Независимо от техническия прогрес интересът да се надникне в бъдещето изкушава човечеството от незапомнени времена и така ще бъде и в бъдеще. Така ни казват звездите! 

Няма програма по радиото или телевизитя, вестник или смартфон, където да не се дават прогнози за времето. И това се прави както за обикновенния човек, така и за такива мощни организации, като министерство на отбраната, енергетиката, околната среда и много други. Без такива прогнози не може да си представим работата на РВД отговорни за безопасността на полетите, железопътни и автомобилни компании. Ще кажете обаче, че тези погнози се правят с научни методи, използват се мощни компютри и физически модели. Информацията която се пресмята от научните институти, измервателни станции намиращи се по цялото земно кълбо се обменя съгласно международни договорености. Да така е, но това не пречи по същество да говорим за предсказания. С определена степен на вероятност. За периода 2016-2017, европейските институти по метеорология и хидрология предсказваха сравнително топла зима за Европа. Вероятността за по-топла от нормалното зима се прогнозираше на 70%. За нормална, прогнозата беше около 25%. Само 5% беше вероятността зимата да е много студена или ужасно топла. Но тези 5% ни отвяха. Наситихме се на продължителни и мразовити (когато дневните и нощи температури са отрицателни) дни и седмици Прогнозата тотално се обърка и ние запомнихме именно, че не се сбъднаха топлите дни. Ако някой беше казал, че целият януари 2017 ще е с полярен студ, всеки от нас дълго време щеше да си спомня за този гадател и той да стане постоянен гост в студията на телевизията за бъдещи дългосрочни прогнози. Случват се такива работи и затова говорим за вероятности при прогнозите.

Но бизнесът на популярните информационни канали не се ограничават само с метеорологическата прогноза. Навсякъде се предлагат астрологически прогнози. От уста на уста се съобщават адресите на знайни и незнайни гадатели и знахари. Те се радват на огромна популярност и са непрекъснато обсадени от „клиенти” – мъже и жени, подсмърчащи деца, болни и здрави, вярващи и атеисти.

Всеки търси своята истина, уповава се на надеждата за изцеление, жажда за някаква печалба, или надежда за човешко щастие. 

На какво се дъжи тази популярност на предсказанията? 

Може би там, където вече няма надежда и единствената сила ще даде вярата?

Кога бихме приели дадено предсказание или прогноза и кога бихме забравили за него?

Как обикноевно се структурират предсказанията?

Има различни техники за предсказания но всички са структурирани на база баланс мужду положителни, неутрални и много малък процент отрицателни прогнози. Независимо дали звездите, числата, тълкуването на сънищата, кристална топка или боб ще бъдат инструменитите с които се прави предсказанието, резултатите трябва да са в тези пропорции примерно 80:15:5. Никой не желае да слуша за непреодолими трудности (освен ако сеансите не трябва да се продължават и да се плаща отново и отново).В сяка прогноза трябва да обхваща преди всичко добри и трудни моменти от бъдещият живот. Животът обикновено е като една синусоида и има монети на спадове и възход, продължителни непроменени състояния или пикове в една или друга посока, но с течение на времето всяка тенденция се сменя към протовоположната.

Животът е като приказката, която накратко звучи така: Имало един човек на който животът в един момент му отнел всичко – доходи, жена, дом, приятели. Отишъл на брега на една река и искал да се удави. Но се появила златната рибка и му дала две бележки, като му казала пръво да прочете едната, а след време, когато реши, да отвори и прочете и другата. След като му дала бележките тя изчезнала в бързея на реката. Човекът решил, преди да скочи в студениет води на реката, да види какво все пак е написано на едната бележка. Там имало само пет думи „Няма да е все така”. Тъкмо тогава, точно на брега, видял антична монета. Взел я и докато я разглеждал забравил за миг за своето нещастие. Върнал се в селото, разменил монетата за няколко животни, грижил се за тях, замогнал се, животът се оправил. Намерил си добра жена, имането не спирало да го спохожда. Изградил нова къща с басейн, купил кола, вила. Направил много фирми, появили се нови приятели. Раздавал пари без да мисли. Тогава докато седял пред камината забравил за предишната си орисия се сетил за втората бележка, която бил оставил свита в едно старо палто. Намерил я и след като я разтворил прочел – „Няма да е все така”.

Ако човек живее трудно, той добре знае това и няма да се изненада, ако му се каже, че ще има трудни моменти в следващите дни. Но определено ще запомни, и ще получи малка доза радост и надежда, ако му се предскаже нещо положително и то се сбъдне. Всеки човек така е устроен - да се надява, да запомня хубавите моменти и да неглежира неприятните моменти.  Всеки ред от дневния хороскоп или всяко изречение от тълкуването на сънищата се филтрира през субекнивната призма на индивидуалността - това ми харесва и е добро за мен или това не ми харесва и не се отнася до мен. Съзнанието неволево отхвърля всичко при което няма съвпадение между прогноза – резултат и подсилва значението на корелацията между прогноза и потвърден с прогнозата резултат. В зависимост от темперамента и психиката може да се постигне дори успокоение, спад на напрежението и прехвърляне на отговорността към предсказанието. 

Това е и втората причина за интереса към предсказанията – да се снеме отговорността от бъдещето от самия човек. Дори и с една степен да се намали напрежението за някои това е от жизнено значение. За други, на шега дори, все пак се оставя една вратичка на надежда, че нещо хубаво може да се случи независимо от неговото решение.

Често хората сравняват минали познати събития от живота с предсказанията от даден хороскоп. Подсъзнателно се отхвърлят събития, които не са потвърдени с насоящето, наблягат се на положителните съвпадения и се рационализират някои грешки в живота, като се обясняват с предсказанията и препоръките, които не са били спазвани. Това е частен случай на потвържнетието на събития за които има съвпадение само че с обратен знак. Ето там, беше казано какво ще се случи, но аз направих друго и то не е станало. Грешката и вината не е на хороскопа а на мен. По този начин се усилва ефектът и значението на хороскопа в живота на човека. От друга страна със същото убеждение може да се твърди и обратното – грешката не е в мен а в хорскопа. По този начин дистресът намалява и отговорността се прехвърля към нещо друго извън мен. 

Ако досега говорихме повече за резултатите от тълкуването на хороскопи, една важна част от предсказанията се базират на нумерологията и астрологията като положение на звездите или пресмятанията на дати и години. В този случай основна роля играят символите, които са кодирани в съзнанието на човека и чрез тях допълнително се усилват тълкуванията и внушението за предсказване на бъдещето. Знаем, че луната чрез гравитационното привличане от страна на земята оказва влияние на периодичните приливи и отливи на океаните. При пълнолуние или особено когато имаме Супер луна, приливите са значително по-големи и мощни от обичайните. Подсъзнателно свързваме ефектите на луната и с другите небесни тела – звезди, съзвездия, планети дори и галактики. Когато тълкуването е съпроводено с карти на съзвездия, причудливи криви свързващи отделните планети, внушението е още по силно. Едва ли някой ще се задълбочи в разучаването на предлаганите схеми, а и едва и е необходимо това, когато вярата и надеждата е на преден план. 

Възможно ли е все пак пространсвеното разположение на планетите да оказва влияние на живота на човека, да определя неговата съдба?

Обикновенно отговорът е, че щом луната е способна да влияе на човека пряко или коствено, то напълно възможно е и планетите да оказват подобно влияние върху съдбата на човека. Фактът, че влиянието на планетите върху човека във физически смисъл е пренебрежително малко не успокоява никой. Интуитивно усещаме, че всичко в света около нас и вътре в нас е преплетено. 

Последните изследвания в квантовата физика и биология действително показват, че сме на прага на нови зашеметяващи открития в тези области, които ще повлияят на нашите представи и предубеждения за астрологията. Но най-вероятно механизмите на въздействие върху съдбата на човека и предсказването на поведението му ще трябва също коренно да се променят.

Ще се окаже, че  астрологията и астрономията са се вплели на едно много ниско, квантово ниво. Теорията на преплитането на квантови състояния трупа все повече доказателства за съществуване на връзка (влияние) между частици намиращи се на произволни разтояния една от друга (в квантов смисъл на думата). Тогава би могло да се очаква и връзка между всичко във вселената. Ние сме част от тази вселена и следователно сме във връзка с всичко. 

Колкото и да сме скептични, трябва да имаме едно на ум когато говорим за влияние на звездите върху човека. Дали разбираме как става това влияние и може ли да го тълкуваме е предмет на друг разказ. 

0 / 6
Рейтинг: 6 / 6 от 1 потребители

Реклама:

Коментирай

Попълнете кода от изображението:
IBD.bg ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
коментари1
Zlobphype 18.01.2018

If you’re interested in winning millions, then I’m here to help! At Casino you can play over 450 world-class games and I’m giving you an exclusive Welcome Bonus to get you stuck into winning. Use it today to increase your chances of hitting our jackpots. All you have to do is sign up today and watch the rewards come rolling in. skyliteboom.com Prepare to hit the big time Hacer giros para ganar millones Holen Sie sich spinnen, um Millionen zu gewinnen http://i63.tinypic.com/ofdmds.jpg

Предишна статия

АКЦЕНТИ

Присъединете се към нас