Видове предприятия според Търговския закон

0 / 6
Рейтинг: 0 / 6 от 0 потребители
Снимка: Интернет

Съгласно Търговския закон търговските дружества са следните:
- събирателно дружество – образува се от две или повече лица под обща фирма, които участват с личното си имущество.  То е търговско дружество с права и отговорности на юридическо лице. То е договорно дружество и функционира въз основа на учредителен договор в писмена форма с нотариална заверка. Всеки съдружник има право да участва в управлението на събирателното дружество. При вземане на важни решения е необходимо съгласието на всички съдружници. Всеки представлява дружеството. Отговорността е солидарна, неограничена, отнасяща се до цялото лично имущество на съдружника. Отговорността е лична и не се отнася за близките и наследниците му.
- командитно дружество – повече съдружници, по-голям стартов капитал, разграничаване отговорностите между тях. Образува се с договор между две и повече лица под обща фирма. Един или повече от съдружниците са солидарно и неограничено отговорни за задълженията на КД, а останалите – до размера на уговорената вноска. Във фирмата трябва да се съдържа КД и името на един от съдружниците. Имената на ограничено отговорните не се вписват във фирмата. Правото на управление е предоставено само на неограничено отговорните съдружници. Съдружниците имат различна отговорност за задълженията на КД.
- ООД (дружество с ограничена отговорност) – едно или повече лица, които отговарят за задълженията на дружеството с дяловата си вноска в капитала на дружеството. Определящо е дяловото участие в капитала, а не личното участие в ООД. Започва с общ капитал не по-малко от 5000 лв. Докато дружеството съществува, съдружниците не могат да получат дяловете си. Съдружниците имат право на участие в разпределение на печалбата. Отговорността е ограничена до деля на дяловата вноска на всеки съдружник. ООД има два задължителни органа: общо събрание и управител, който може да не е съдружник и тогава участва в общото събрание със съвещателен глас.
 АД (акционерно дружество) – Капиталът му е разделен на акции. Дружеството отговаря пред кредиторите с имуществото си. То се учредява с минимален капитал 50 000лв. Акционерите са собственици на една или повече акции, чиято отговорност е ограничена до размера на участието им.Те не вземат лично участие в дейността на АД.
- Командитно дружество с акции /КДА/ - то е капиталово дружество, което се образува с договор. Участват неограничено и ограничено отговорни съдружници. За вноските на ограничено отговорните съдружници се издават акции. Учредяването се прави от неограничено отговорните съдружници, които разработват устава на КДА и свикват учредително събрание. Дяла на неограничено отговорните не трябва да повече от 10% от капитала. Управлението се осъществява от общо събрание и съвет на директорите.

0 / 6
Рейтинг: 0 / 6 от 0 потребители

Реклама:

Коментирай

Попълнете кода от изображението:
IBD.bg ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
коментари5
Buffie 16.08.2014

I'm rellay into it, thanks for this great stuff! http://iqrvva.com [url=http://nimksjysfmi.com]nimksjysfmi[/url] [link=http://gdvtmcbpefd.com]gdvtmcbpefd[/link]

Lovie 15.08.2014

Always refnisherg to hear a rational answer.

Leon 14.08.2014

That's cleared my thoughts. Thanks for coniirbuttng. http://elnphwiu.com [url=http://pytqfjjtty.com]pytqfjjtty[/url] [link=http://zmqsqh.com]zmqsqh[/link]

Milan 14.08.2014

Too many coitmlmenps too little space, thanks!

Sparky 11.08.2014

That's really shdrwe! Good to see the logic set out so well.

Предишна статия Следваща статия

АКЦЕНТИ

Присъединете се към нас