Ще има минимално трудово възнаграждение

0 / 6
Рейтинг: 0 / 6 от 0 потребители
Снимка: интернет

От 1 януари 2015 г. Германия въвежда общо задължително минимално трудово възнаграждение от 8,50 евро бруто на час. Всички работещи лица ще могат да предявят право на такова възнаграждение пред работодателя си. Това реши федералният кабинет на 2 април.

Отклонения от задължителното минимално възнаграждение са възможни до 31 декември 2016 поради действащи колективни трудови договори на браншово равнище. Чрез Закона за командироване на работници (AentG) (б.пр.: въз основа на който могат да се определят минимални стандарти за условия на труд в определени браншове в Германия) то трябва да бъде направено общозадължителни. 3,7 милиона заети лица имат директна полза от минималното възнаграждение.

 Федералният министър на труда Андреа Налес каза по въпроса: „Минималното възнаграждение е добра новина за хората, които работят здраво, но не могат да живеят от изкараното. От минималното възнаграждение печелят всички заети лица във всички браншове, на Изток и на Запад.“ Законът ще бъде оценен през 2020 г.

0 / 6
Рейтинг: 0 / 6 от 0 потребители

Реклама:

Коментирай

Попълнете кода от изображението:
IBD.bg ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.
коментари4
Ronalee 15.08.2014

Th'ats going to make things a lot easier from here on out.

Sikandar 13.08.2014

You write so hoetsnly about this. Thanks for sharing! http://vcvvyyfwinj.com [url=http://eywljb.com]eywljb[/url] [link=http://wlxzlqex.com]wlxzlqex[/link]

Selena 13.08.2014

I really coudln't ask for more from this article.

Gertrude 11.08.2014

It's really great that people are sharing this inomoratifn.

Предишна статия Следваща статия

АКЦЕНТИ

Присъединете се към нас